Asbest een sluipmoordenaar in onze gebouwen

Asbest een sluipmoordenaar in onze gebouwen

Asbest was ooit een wondermateriaal, gebruikt in talloze bouwmaterialen vanwege zijn isolerende en brandwerende eigenschappen. Maar deze mineraalvezel is uit de gratie gevallen na het ontdekken van ernstige gezondheidsrisico's zoals longkanker, mesothelioom en asbestose. In België, net als in vele andere delen van de wereld, worden nu strenge regels toegepast op de sanering van asbest. Deze regels zijn verankerd in het Asbestverwijderingsbesluit, wat bedoeld is om zowel werknemers in de asbestsaneringssector als het algemene publiek te beschermen. Bedrijven die zich bezighouden met asbestverwijdering moeten zich strikt aan dit besluit houden, willen ze hun activiteiten legaal en veilig uitvoeren.

In de basis omvat het Asbestverwijderingsbesluit een aantal kritieke voorwaarden. Ten eerste moet elke actie rondom asbestinventarisatie en -verwijdering uitgevoerd worden door gecertificeerde professionals. Deze professionals moeten niet alleen over de juiste certificaten beschikken maar ook periodiek bijgeschoold worden om op de hoogte te blijven van de laatste technieken en veiligheidsmaatregelen. Een duidelijke inventarisatie is cruciaal; voordat er wordt begonnen met sanering, moet er een grondig onderzoek plaatsvinden waarbij alle aanwezige asbesthoudende materialen geïdentificeerd worden. Deze inventarisatie is een wettelijke verplichting en moet door een erkend deskundige worden uitgevoerd.

Een ander belangrijk onderdeel van het Asbestverwijderingsbesluit is dat er een gedegen saneringsplan opgesteld moet worden voordat er daadwerkelijk met de werkzaamheden wordt gestart. Dit plan moet de te nemen maatregelen om de verspreiding van asbestvezels tijdens de werkzaamheden te voorkomen duidelijk beschrijven. Ook moet er rekening gehouden worden met de afvoer en verwerking van het asbestafval. Al het asbesthoudend materiaal moet namelijk op een veilige manier worden verpakt en afgevoerd naar speciaal daarvoor bestemde stortplaatsen.

Veiligheid staat voorop bij het werken met asbest. Zo is er strikte wetgeving omtrent de persoonlijke beschermingsmiddelen die werknemers moeten dragen tijdens de verwijdering van asbest. Deze beschermingsmiddelen, waaronder adembescherming en beschermende kleding, moeten voldoen aan de Europese normen. Bovendien dienen werknemers hiermee adequaat om te leren gaan via trainingen. Het streven naar een asbestvrije werkomgeving is alleen haalbaar als iedereen zich aan de regels houdt en de risico's serieus neemt.

Vooraleer saneringswerkzaamheden kunnen aanvangen, moet er ook een communicatieplan zijn. Dit plan richt zich op het informeren van alle betrokkenen, inclusief de omwonenden over de aard en duur van de werkzaamheden, en de maatregelen die genomen worden om blootstelling aan asbestvezels te voorkomen. Door goede communicatie worden misverstanden en onnodige blootstelling aan asbestvezels voorkomen.

Bovendien heeft het Asbestverwijderingsbesluit bepalingen opgenomen over de luchtkwaliteit tijdens en na de saneringswerkzaamheden. Er moeten luchtmetingen worden uitgevoerd om te garanderen dat er geen asbestvezels in de lucht achterblijven die een gezondheidsrisico kunnen vormen voor de toekomstige gebruikers van het gebouw of de omwonenden.

Het naleven van het Asbestverwijderingsbesluit is niet alleen een kwestie van wettelijke verplichting, maar ook van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bedrijven die deze regels negeren, riskeren niet alleen boetes en juridische consequenties, maar zetten ook de gezondheid van mensen op het spel. De langetermijngevolgen van blootstelling aan asbest kunnen decennia later nog tot uiting komen en een verwoestend effect hebben op levens.

Het belangrijkste doel is natuurlijk het voorkomen van nieuwe gevallen van asbestgerelateerde ziekten. Hoewel het gebruik van asbest in nieuw materiaal sinds eind jaren 90 in België verboden is, hebben we nog steeds te maken met de erfenis van decennia asbestgebruik in bouwmaterialen. Veel gebouwen bevatten nog steeds asbest, en het is cruciaal deze op een veilige en gecontroleerde manier te verwijderen.

Om ervoor te zorgen dat het Asbestverwijderingsbesluit effectief wordt nageleefd, voeren verschillende overheidsinstanties inspecties uit. Deze instanties controleren of de asbestsaneringswerken volgens de regels worden uitgevoerd en of de gezondheid van de werknemers en de omgeving niet in gevaar wordt gebracht. Sancties voor het niet naleven van het besluit kunnen variëren van boetes tot het opschorten of intrekken van de saneringslicentie.

Een succesvolle asbestsanering hangt dus af van een combinatie van gekwalificeerd personeel, een grondige voorbereiding, strenge veiligheidsmaatregelen en effectieve communicatie. Al deze elementen zijn noodzakelijk om zowel tijdens als na de sanering een veilige omgeving te waarborgen. Door een strikte naleving van het Asbestverwijderingsbesluit kan België gestaag verder werken aan een asbestveilige toekomst.

De sanering van asbest is een gespecialiseerd en risicovol proces dat vereist dat bedrijven zich aan strikte regelgeving houden. De gezondheidseffecten van asbest zijn immers zeer ernstig en elke stap in het proces van asbestverwijdering moet dan ook met de grootste zorgvuldigheid worden benaderd. Naast het Asbestverwijderingsbesluit, dat de basis vormt voor de omgang met asbest in België, zijn er tal van andere richtlijnen en aanbevelingen ontwikkeld door lokale en internationale organisaties die zich inzetten voor een veilige en gezonde werkomgeving.

  • Telefoon:
    0477/34.15.53.

  • Leernsesteenweg 234B
    9800 Deinze

© Copyright 2024 - ASBEST GIGANT - Blog