Asbest een stille killer in onze samenleving

Asbest een stille killer in onze samenleving

Asbest is al decennia lang een veelbesproken onderwerp, zowel in de bouwindustrie als binnen de volksgezondheid. In het verleden werd asbest geprezen voor zijn gunstige eigenschappen zoals hittebestendigheid en isolatievermogen, maar vandaag de dag kennen we ook de duistere kant van dit materiaal. Asbest kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals asbestose, longkanker en mesothelioom, een agressieve vorm van kanker die het vlies rondom de organen aantast. Om deze reden heeft de Vlaamse overheid strikte wetgeving geïmplementeerd voor de verwijdering van asbest.

Het verwijderen van asbest in Vlaanderen wordt geregeld door een aantal belangrijke wettelijke documenten en reguleringen. De basis van de huidige regelgeving is het Asbestdecreet dat in 2001 in werking trad. Dit decreet heeft tot doel de risico's verbonden aan blootstelling aan asbestvezels tot een minimum te beperken. Daarin staan niet alleen de verplichtingen voor eigenaars van gebouwen en constructies waar asbest aanwezig is, maar ook de procedures voor de verwijdering van asbest en de certificering van asbestverwijderende bedrijven.

Een recente ontwikkeling in de Vlaamse regelgeving over asbest is het actieplan 'Asbestafbouw' dat de Vlaamse Regering heeft gelanceerd. Het doel hiervan is om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken door alle asbesthoudende materialen op een veilige manier te verwijderen. Het plan focust vooral op daken omdat deze het meest aan weer en wind blootgesteld worden, waardoor de kans op verspreiding van asbestvezels groter is. Eigenaars van gebouwen met asbesthoudende materialen worden aangespoord om deze te verwijderen en er zijn subsidies beschikbaar gesteld om dit proces te stimuleren.

Om de blootstelling aan asbest te verminderen, heeft de Vlaamse overheid ook een verbod ingesteld op het bewerken, hergebruiken, verkopen en herstellen van asbestcementproducten. Bij de verwijdering van asbest komen namelijk veel vezels vrij, welke bij inademing diep in de longen kunnen doordringen en daar schade aanrichten.

De wetgeving specificeert ook de vereisten waaraan asbestverwijderingsprojecten moeten voldoen. Alleen erkende asbestverwijderaars mogen asbest verwijderen uit gebouwen en constructies. Deze bedrijven dienen een strikte procedure te volgen, waarbij de veiligheid van zowel hun werknemers als de omgeving gewaarborgd moet worden. Voorafgaand aan elke verwijdering dient er een asbestinventarisatie plaats te vinden om vast te stellen of, en waar, er asbest aanwezig is. Dit moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf.

Naast het Asbestdecreet en het actieplan Asbestafbouw is er ook de Codex over het welzijn op het werk. Deze omvat de bepalingen voor de bescherming van werknemers tegen de risico’s van blootstelling aan asbest. Deze regelgeving benadrukt de verantwoordelijkheid van werkgevers om de gezondheid en veiligheid van hun werknemers te garanderen door passende maatregelen te nemen tijdens asbestsanering.

De Vlaamse overheid neemt deze problematiek zeer serieus en heeft daarom een reeks tools en informatieve bronnen ontwikkeld om burgers en professionals te informeren over de risico's van asbest en de stappen die moeten worden genomen voor een veilige verwijdering. Dit omvat onder meer informatiebrochures, technische richtlijnen en opleidingen voor professionals in de sector.

Afsluitend kan men stellen dat de verwijdering van asbest in Vlaanderen een complex proces is dat zorgvuldig gereguleerd wordt. Door middel van stringente wetgeving en initiatieven zoals het asbestafbouwplan, streeft Vlaanderen naar een toekomst waarin het gebruik en de aanwezigheid van asbest tot het verleden behoren. Gezondheid en veiligheid staan centraal in de aanpak van deze kwestie en de Vlaamse overheid gaat hierin systematisch te werk om de risico's verbonden aan asbest te minimaliseren.

Verder is het belangrijk om de aandacht te vestigen op de financiële aspecten van asbestverwijdering. Want hoewel veiligheid vooropstaat is het duidelijk dat asbestsanering vaak gepaard gaat met hoge kosten. Hierdoor kunnen sommige eigenaars van gebouwen met asbest terughoudend zijn om deze te laten verwijderen. Als antwoord daarop biedt de Vlaamse overheid financiële stimulansen en premies aan om de lasten voor eigenaars te verlichten. Zo probeert men ook drempels weg te nemen en sneller tot een asbestvrije omgeving te komen.

Deze financiële maatregelen zijn echter slechts één deel van een grotere strategie. De Vlaamse overheid werkt daarnaast samen met lokale besturen en andere stakeholders om de bewustwording rond het gevaar van asbest te vergroten en beleid te ontwikkelen dat de verwijdering daarvan vergemakkelijkt. Er worden ook innovatie- en onderzoeksprojecten ondersteund om nieuwe, efficiëntere methoden voor asbestverwijdering en -verwerking te ontwikkelen.

In termen van wetgeving gaat Vlaanderen dus voor een toekomst zonder asbest door middel van preventie, stimulatie en innovatie. De gezondheidsrisico's verbonden aan asbest zijn onomstreden en het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de volgende generaties niet meer te maken krijgen met de negatieve gevolgen ervan. De wetgeving en strategieën die momenteel op tafel liggen duiden op een strenge maar hoopvolle aanpak om asbest tot een onderdeel van de geschiedenis te maken in plaats van een blijvend probleem.

De verwijdering van asbest gaat uiteindelijk niet alleen over het naleven van wetgeving, maar ook over de bescherming van onze leefomgeving en de gezondheid van de mens. Mensen die in een huis of werkomgeving leven waar asbest aanwezig is, hebben vaak angst voor de mogelijke gezondheidseffecten die dit kan hebben. Het is daarom essentieel dat de verwijdering van asbest op een verantwoorde, veilige en effectieve manier gebeurt, en dat de wetgeving dit proces blijft ondersteunen en verbeteren.

Daarnaast spelen gemeenten een cruciale rol in het beleid rond asbestverwijdering. Zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor burgers die met asbest te maken krijgen en kunnen verschillende instrumenten inzetten om de verwijdering daarvan aan te moedigen en te faciliteren. Lokale asbestcampagnes kunnen burgers direct informeren over de risico’s en de nodige stappen die moeten worden ondernomen. Met gerichte communicatie en serviceverlening dragen zij bij aan de doelstellingen van het Vlaamse asbestbeleid.

De toekomst van asbestverwijdering in Vlaanderen ziet er, ondanks de complexiteit en uitdagingen, positief uit. Met de juiste ondersteuning, informatie en financiële hulpmiddelen is het doel om een asbestveilige leefomgeving te creëren niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar. Het is van vitaal belang dat deze inspanningen worden voortgezet en dat er een breed draagvlak bestaat voor de wetgeving en maatregelen die nodig zijn om dit potentieel dodelijke materiaal volledig uit onze omgeving te verwijderen.

  • Telefoon:
    0477/34.15.53.

  • Leernsesteenweg 234B
    9800 Deinze

© Copyright 2024 - ASBEST GIGANT - Blog