Asbest - een vezelachtig mineraal, is vandaag de dag nog steeds onderwerp van veel misverstanden en onduidelijkheden

Asbest - een vezelachtig mineraal, is vandaag de dag nog steeds onderwerp van veel misverstanden en onduidelijkheden

Asbest werd ooit gezien als een wondermateriaal, voornamelijk omdat het vuurbestendig en isolerend is. Echter, sinds de schadelijkheid ervan aan het licht kwam, is het gebruik ervan sterk teruggedrongen. Een van de grootste misvattingen is dat asbest tegenwoordig geen probleem meer vormt. Het materiaal is weliswaar in veel landen verboden, maar het zit nog steeds in talloze oudere gebouwen en infrastructuur. In België bijvoorbeeld, waar veel huizen dateren van vóór het verbod, is de kans groot dat er in oude muren, daken of leidingisolatie nog asbest zit.

Een andere misvatting is dat je meteen ziek wordt als je in aanraking komt met asbest. De gezondheidsproblemen die door asbest veroorzaakt worden, zoals mesothelioom, asbestose of longkanker, ontwikkelen zich vaak pas na vele jaren van blootstelling. De lange latentieperiode maakt het lastig om de gevolgen van blootstelling direct te herkennen. Veel mensen realiseren zich niet dat de effecten van asbest op de gezondheid cumulatief zijn en dat zelfs kleine, incidentele blootstellingen bij kunnen dragen aan het risico van het ontwikkelen van ernstige aandoeningen op de lange termijn.

Ook denken sommigen ten onrechte dat asbest makkelijk te herkennen is. Asbestvezels zijn microscopisch klein en kunnen niet met het blote oog worden waargenomen. Daarom kan asbest in een huis of gebouw jarenlang onopgemerkt blijven. Als men vermoedt dat er asbest in een woning aanwezig is, is het verstandig een gecertificeerde asbestverwijderaar in te schakelen voor inspectie en eventuele verwijdering.

Veel mensen onderschatten ook de risico's van het zelf verwijderen van asbest. Zonder de juiste voorbereiding en beschermingsmiddelen kan men tijdens het verwijderingsproces een grote hoeveelheid asbestvezels vrij laten komen, wat niet alleen gevaarlijk is voor de persoon die het werk uitvoert, maar ook voor anderen in de nabije omgeving.

Het idee dat alle asbestmaterialen onmiddellijk moeten worden verwijderd, is eveneens een vergissing. Niet al het asbest is namelijk even gevaarlijk. Het hangt af van de toestand waarin het asbest zich bevindt; hechtgebonden asbestvezels die vastzitten in ander materiaal en niet beschadigd zijn, vormen minder risico dan losgebonden asbestvezels, die gemakkelijk in de lucht kunnen komen. Het is daarom belangrijk om een professionele beoordeling te laten maken van de situatie om te bepalen of verwijdering nodig en veilig is.

Asbestrisico's worden soms ook gebagatelliseerd door te denken dat moderne gebouwen volledig asbestvrij zijn. Hoewel het gebruik van asbest in de bouw sinds de jaren '90 in veel landen verboden is, kan asbest nog steeds aangetroffen worden in gebouwen die gebouwd of gerenoveerd zijn vóórdat de regelgeving werd ingevoerd. Tevens kan het voorkomen in geïmporteerde bouwmaterialen waarvan men niet op de hoogte is dat deze asbest bevatten.

Ten slotte geloven sommige mensen dat het gezondheidsrisico van asbest beperkt is tot mensen die in de bouw of in industrieën hebben gewerkt waar asbest veel gebruikt werd. Hoewel het waar is dat arbeiders in deze sectoren vaak de hoogste blootstelling hebben gehad, kunnen familieleden van deze arbeiders ook blootgesteld zijn aan asbest door bijvoorbeeld kleding die asbestvezels thuis bracht. Ook mensen die in de buurt van asbestfabrieken wonen of in gebouwen waar asbest niet goed is onderhouden, kunnen blootgesteld worden aan deze gevaarlijke stof.

Kortom, hoewel er veel informatie beschikbaar is over de risico's van asbest, bestaan er nog altijd veel misvattingen die kunnen leiden tot onderschatting van de gevaren. Het is cruciaal dat men op de hoogte is van de juiste informatie om de gezondheid en veiligheid van individuen en gemeenschappen te waarborgen. Gezien de grote risico's die verbonden zijn aan het onjuist omgaan met asbest, is het belangrijk dat men steeds professioneel advies inwint bij vermoedens van asbest in een gebouw of constructie.

De gezondheidsrisico's geassocieerd met asbest kunnen ernstig zijn, en het is essentieel om juiste maatregelen te treffen bij het aantreffen ervan. Mesothelioom, een vorm van kanker die bijna uitsluitend door asbestblootstelling wordt veroorzaakt, heeft een bijzonder hoge sterftecijfer en helaas nog geen genezing. Het treft de membranen rondom organen zoals de longen, het hart en de buikholte. Asbestose daarentegen is een chronische longziekte die leidt tot littekenweefsel in de longen, waardoor ademen moeilijker wordt. Daarnaast kan asbest ook longkanker en andere soorten pleurale aandoeningen veroorzaken.

Om blootstelling aan asbest te vermijden, is het aan te raden dat eigenaars van oudere panden een grondige asbestinventaris laten uitvoeren door erkende specialisten. Daarbij is het van belang dat renovaties of sloopwerken enkel worden uitgevoerd door professionals die kennis en ervaring hebben met het veilig omgaan met asbesthoudende materialen. Het trainen van deze professionals en het voorlichten van de bevolking over de risico's van asbest zijn van vitaal belang om de volksgezondheid te beschermen.

Niet alleen de overheid maar ook de bouwsector en de vastgoedmarkt hebben een verantwoordelijkheid om voorlichting te geven over asbest en de mogelijke gevolgen ervan. Hierbij hoort het verstrekken van informatie over hoe men asbest kan herkennen en wat men moet doen als men het aantreft. Bewustwording is een eerste stap naar preventie, gevolgd door grondige inspectie en indien nodig professionele verwijdering en sanering.

Het belang van een veilige omgang met asbest kan niet genoeg benadrukt worden, want hoewel de blootstelling misschien decennia geleden plaatsvond, kunnen de gevolgen vandaag de dag nog steeds van invloed zijn. Het beschermen van de volgende generaties tegen de gevaren van asbest door middel van educatie, strikte regulering en voorzichtige sanering is daarom meer dan ooit noodzakelijk.

België heeft, net als vele andere landen, stappen ondernomen om te zorgen voor een betere bescherming tegen asbest door wetgeving en begeleiding voor de omgang en verwijdering ervan. Echter blijft waakzaamheid geboden, want de nasleep van het asbestgebruik in het verleden zal nog tientallen jaren voelbaar zijn. Door continu bewustzijn te creëren en de juiste maatregelen te treffen, kan men hopen op een toekomst waarin de gezondheidsrisico's van asbest tot een minimum beperkt worden.

  • Telefoon:
    0477/34.15.53.

  • Leernsesteenweg 234B
    9800 Deinze

© Copyright 2024 - ASBEST GIGANT - Blog