Asbest in isolatiematerialen - een sluipend gevaar

Asbest in isolatiematerialen - een sluipend gevaar

Asbest was ooit een wondermateriaal. De ongeëvenaarde eigenschappen zoals brandwerendheid, sterkte en isolatievermogen maakten het tot een favoriet bouwmateriaal van de twintigste eeuw. Ook in België werd asbest veelvuldig gebruikt, vooral als isolatiemateriaal in gebouwen en woningen. Maar wat maakte asbest zo populair als isolator en waarom is het nu verboden?

Asbest werd in verschillende vormen gebruikt voor isolatie. Het kon aangetroffen worden als losse vlokken in zolderruimtes, als platen of tegels voor wandbekleding en vuurvaste bekleding rondom verwarmingselementen, als leidingisolatie en als asbestcement, beter bekend onder de handelsnaam Eternit, voor dakbedekking en gevelbekleding. Elk van deze toepassingen maakte gebruik van de unieke thermische eigenschappen van asbestvezels om warmte binnen of buiten te houden en zo energiekosten te besparen.

De populariteit van asbest kwam voort uit zijn indrukwekkende kenmerken. Het materiaal is bestand tegen hoge temperaturen, wat betekent dat het kon dienen als een vuurvaste barrière die voorkwam dat brand zich snel verspreidde. Daarnaast was asbest goedkoop, gemakkelijk te mijnen en te verwerken, waardoor het een kosteneffectieve optie werd voor massa-isolatie in de bouwsector. Gezien het lange tijdseen continu gebruik zonder waarneembare slijtage ondersteunde, was asbest ook duurzaam en leek onderhoudsvrij.

Echter, naarmate de tijd verstreek, werden de gezondheidsrisico's van asbest steeds duidelijker. In het bijzonder het inademen van asbestvezels kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals asbestose, longkanker en mesothelioom - een kanker van de borstvlies of buikvlies. Toen deze gevaren eenmaal bekend waren, begonnen landen wereldwijd met het verbieden van het gebruik van asbest. In België is het sinds 1998 verboden om asbest te produceren, te gebruiken of te verhandelen. Ondanks het verbod bevindt asbest zich nog steeds in veel oude gebouwen. Asbestsanering is een specialistisch en risicovol werk dat met grote zorg moet worden uitgevoerd door professionals.

Het proces van asbestverwijdering is streng gereguleerd. Vóór de sanering moet een inventarisatie plaatsvinden om de aanwezigheid en de staat van het asbestmateriaal vast te stellen. Deze inventarisatie bepaalt de methode van verwijdering, die kan variëren van het volledig ontmantelen van structuren tot het zorgvuldig inpakken en veilig transporteren van het asbesthoudende materiaal. Het is essentieel dat dit proces gebeurt met respect voor strikte veiligheidsvoorschriften om blootstelling aan asbestvezels te voorkomen.

Er wordt in toenemende mate aandacht besteed aan de risico's van asbest in België, en er zijn diverse initiatieven genomen om de awareness te verhogen en de veilige verwijdering van asbest te bevorderen. Er zijn subsidies beschikbaar voor particulieren en organisaties die asbest verwijderen uit hun gebouwen en de Vlaamse overheid heeft zelfs het actieplan 'Asbestafbouwbeleid' gelanceerd met als doel om tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te maken.

Voor veel mensen blijft de aanwezigheid van asbest een verborgen dreiging. Omdat het soms moeilijk te identificeren is, leeft men vaak onbewust samen met asbestisolatie in huis. Het is daarom van groot belang dat er educatie plaatsvindt over de herkenning en de gevaren van asbest. Asbest lijkt onschuldig en stabiel zolang het niet verstoord wordt, maar wanneer asbesthoudend materiaal breekt of afbrokkelt, kunnen de vezels in de lucht komen en ingeademd worden.

De overheid biedt middelen en informatie aan voor hen die mogelijks in contact komen met asbest. Zo helpt ze eigenaars en huurders om asbest op een veilige en efficiënte manier te laten verwijderen. Toch liggen er nog vele uitdagingen voor ons. Asbest is niet alleen een zaak van de gezondheid, maar ook van milieu en economie. Het verwijderen van asbest vereist investeringen, maar het behoud ervan kan op de lange termijn nog veel hogere kosten met zich meebrengen, zowel financieel als voor onze gezondheid.

Daarom moeten we blijven inzetten op bewustwording en actie rondom asbestsanering in België. De weg naar een asbestveilige toekomst is lang en vraagt om een consistente aanpak en betrokkenheid van zowel overheid als burgers. Samen kunnen we werken aan een veilige leefomgeving, vrij van de verborgen gevaren van asbestisolatie. Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om te zorgen voor een gezonde en veilige samenleving voor huidige en toekomstige generaties.

  • Telefoon:
    0477/34.15.53.

  • Leernsesteenweg 234B
    9800 Deinze

© Copyright 2024 - ASBEST GIGANT - Blog