Asbest in Vlaanderen een overzicht van de verantwoordelijke instanties

Asbest in Vlaanderen een overzicht van de verantwoordelijke instanties

Asbest. Het is een term die nog steeds zorgen baart, jaren nadat het gebruik ervan in de meeste toepassingen verboden werd in België. In Vlaanderen, net als in de rest van het land, bestaan strikte regelgevingen voor de omgang met deze gevaarlijke stof. Asbest was ooit een veelgebruikt materiaal in de bouwsector vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Echter, blootstelling aan asbestvezels kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder asbestose, longkanker en mesothelioom, een agressieve vorm van kanker die de vliezen rond de longen en andere organen aantast.

In Vlaanderen zijn diverse overheidsinstanties verantwoordelijk voor de handhaving van de asbestwetgeving. Deze instanties werken samen om te zorgen dat asbest op een veilige manier wordt verwijderd en dat burgers beschermd worden tegen blootstelling. Het gaat om een complex systeem, waarin elke instantie een specifieke rol heeft in het beheer van asbestgerelateerde vraagstukken.

Het belangrijkste orgaan op Vlaams niveau is de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, beter bekend als OVAM. OVAM is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het beleid rond afvalbeheer en bodemsanering, inclusief de verwijdering van asbest. Deze organisatie speelt een cruciale rol in het toezicht houden op de naleving van asbestregelgeving binnen de Vlaamse gemeenschap. Zij voorzien ondersteuning en informatie aan bedrijven, particulieren en lokale overheden over hoe zij moeten omgaan met asbest en asbestafval.

Daarnaast werkt OVAM ook nauw samen met de Vlaamse milieu-inspectie, die onderdeel is van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. De milieu-inspectie voert controles uit bij bedrijven en op bouwwerven om te controleren of de asbestverwijderingswerken volgens de regels verlopen. Ze hebben de bevoegdheid om sancties op te leggen wanneer de wetgeving niet wordt nageleefd.

Een andere belangrijke speler is de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, kortweg FOD WASO. Deze federale instelling houdt zich bezig met de veiligheid en gezondheid van werknemers op de werkplek. Ze stellen regels op omtrent de omgang met asbest in beroepsmatige situaties en voeren inspecties uit om te controleren of werkgevers de nodige maatregelen nemen om hun werknemers te beschermen tegen blootstelling aan asbest.

Wat communale en regionale entiteiten betreft, zijn er ook lokale overheden die een rol spelen in de handhaving van de asbestregelgeving. Gemeenten en steden kunnen bijvoorbeeld samenwerken met OVAM voor lokale saneringsprojecten en de coördinatie van asbestafvalinzameling.

In de strijd tegen asbest heeft Vlaanderen nog een extra troef: het asbestafbouwbeleid. Dit beleid heeft als doel om tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te maken. Daarbij ligt de focus op het verwijderen van asbest uit alle gebouwen en infrastructuren. Er worden sinds enkele jaren actieplannen ontwikkeld en uitgevoerd die helpen om asbest op een veilige en efficiënte wijze uit onze leefomgeving te verwijderen.

De asbestproblematiek is geen eenvoudig vraagstuk en vereist een gecoördineerde aanpak van verschillende instanties. Voor particulieren en ondernemers in Vlaanderen is het daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de vereisten en procedures. Wie asbest wil (laten) verwijderen, moet rekening houden met strikte richtlijnen voor de inventarisatie, verwijdering en afvoer van asbesthoudende materialen. Specialisten met een certificering voor asbestverwijdering moeten worden ingeschakeld om de gezondheidsrisico's zoveel mogelijk te beperken.

OVAM biedt een schat aan informatie via haar website, waar richtlijnen en best practices gedeeld worden. Ook voorziet OVAM in subsidies voor bijvoorbeeld scholen en gemeenten om de verwijdering van asbest te faciliteren en financieel haalbaarder te maken. Subsidies en ondersteunende maatregelen zijn cruciaal om de verwijdering van asbest te stimuleren en te versnellen.

Asbestsaneerders moeten bovendien voldoen aan strenge opleidingseisen en continu op de hoogte blijven van de laatste technieken en voorschriften om veilig te kunnen werken. Asbestverwijdering is immers specialistisch werk waarbij de veiligheid van zowel de saneerders als de omgeving niet uit het oog mag worden verloren.

In het kader van preventie kunnen mensen in Vlaanderen ook een beroep doen op een asbestinventarisatie. Dit is een document waarin exact staat aangegeven waar in een pand asbesthoudende materialen zitten. Deze inventarisatie kan gedaan worden door een erkend deskundige en is verplicht bij de verkoop van bepaalde gebouwen en bij sloop- of renovatiewerken waarbij meer dan 200 vierkante meter muur of plafond gesloopt wordt.

Speciale aandacht is er ook voor scholen, waar kinderen en jongeren een groot deel van hun tijd doorbrengen. Verscheidene programma's zijn opgestart om asbest uit scholen te verwijderen en te zorgen voor een veilige leeromgeving. Zo maakt men werk van een toekomst zonder de dreiging van blootstelling aan asbest, wat uiteindelijk iedereen ten goede komt.

Het is duidelijk dat het beheer van asbest een gelaagde aangelegenheid is, met vele facetten en verantwoordelijkheden. De samenwerkende instanties zetten zich in om het risico van blootstelling terug te dringen en Vlaanderen stap voor stap asbestveilig te maken. Met duidelijke regelgeving, strikte handhaving, financiële steun, en een goed geïnformeerde bevolking werkt Vlaanderen toe naar een omgeving waarin het woord 'asbest' enkel nog in de geschiedenisboeken voorkomt.

Naast het opvolgen van formele procedures en regelgeving, is bewustwording eveneens een sleutelaspect. Mensen zijn zich niet altijd bewust van de aanwezigheid van asbest in hun leefomgeving. Vaak komt men pas in actie als er renovatie- of sloopwerkzaamheden gepland staan. Door middel van voorlichtingscampagnes wordt getracht de publieke kennis over asbest te vergroten en het belang van veilige verwijdering te benadrukken.

De verwijdering van asbest is evenwel niet iets wat men zelf kan en mag doen; het vereist professionals. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen asbest verwijderen, zeker als het om losgebonden asbest gaat, een vorm van asbest die makkelijk vezels loslaat en daarmee het meest gevaarlijk is voor de gezondheid. Het is dan ook van belang dat men een betrouwbare en gecertificeerde asbestverwijderaar inschakelt.

Voor wie geconfronteerd wordt met asbest is het belangrijk goed geïnformeerd te werk te gaan. Het internet staat vol met bronnen, maar zorg ervoor dat deze informatie afkomstig is van erkende instanties zoals OVAM of de FOD WASO. Daarnaast kan er advies ingewonnen worden bij lokale overheden, die vaak over de nodige kennis beschikken wat betreft de plaatselijke regelgeving en procedures.

Asbest in Vlaanderen blijft een issue waar met aandacht en zorg mee omgegaan moet worden. De verantwoordelijke overheidsinstanties staan klaar om iedereen te ondersteunen bij het veilig en verantwoord omgaan met dit gevaarlijke materiaal. Door samenwerking, goede communicatie en een proactieve houding kunnen we het risico op gezondheidsproblemen minimaliseren en werken aan een toekomst waarin asbest een fenomeen uit het verleden is.

Nu we een duidelijk beeld hebben van de rollen die verschillende overheidsinstanties spelen in de handhaving van asbestwetgeving in Vlaanderen, laten we verder kijken naar de praktische kanten van asbestverwijdering en de impact die dit heeft op zowel het milieu als de volksgezondheid. Mét de juiste maatregelen en bewustwording zetten we flinke stappen naar een asbestvrije samenleving.

Voor sommigen is asbest misschien een herinnering aan vervlogen tijden, maar voor velen is het nog steeds een actuele kwestie. Helaas is asbest decennialang gebruikt in allerlei bouwmaterialen, wat betekent dat veel oudere huizen en gebouwen nog altijd asbest bevatten. Aangezien de gevaren van asbest voor de gezondheid vooral naar voren komen bij het verbreken, zagen of slopen van asbesthoudende materialen, is het cruciaal dat mensen zich bewust zijn van de risico's alvorens ze renovatie- of afbraakwerken starten.

Asbest kan gevonden worden in een veelheid van materialen in en rondom het huis. Denk hierbij aan golfplaten, maar ook aan vloertegels, leidingisolatie, en zelfs in sommige oude elektrische apparaten. Het identificeren van asbesthoudend materiaal is echter niet altijd eenvoudig. Ervaren professionals gebruiken verschillende methoden om zeker te zijn van de aanwezigheid ervan, zoals visuele inspecties of het nemen van monsters voor laboratoriumanalyse.

Wanneer de aanwezigheid van asbest is vastgesteld, begint het proces van veilige verwijdering. Dit dient te gebeuren volgens strenge veiligheidsnormen en wettelijke voorschriften om blootstelling aan asbestvezels te voorkomen. Dit is met name belangrijk voor de arbeiders die dagelijks met deze stoffen werken, maar ook voor de omgevingsbewoners. De risico's zijn immers groot: asbestvezels die in de lucht zweven, kunnen worden ingeademd en zich vastzetten in de longen, met alle gevolgen van dien.

Speciale uitrusting zoals beschermende pakken, maskers met hoge filtratie, en gecontroleerde afzuigsystemen zijn essentieel in het proces van asbestverwijdering. Asbest dient tevens op een veilige manier afgevoerd te worden naar gespecialiseerde stortplaatsen die in staat zijn om dit soort afval op verantwoorde wijze te verwerken. Het onzorgvuldig storten van asbest kan leiden tot bodemvervuiling en een langdurig gezondheidsrisico voor de omgeving.

Een ander aandachtspunt is de correcte afhandeling na de verwijdering van asbest. Na de saneringswerkzaamheden is het belangrijk dat een onafhankelijke instantie controleert of het gebied daadwerkelijk vrij is van asbestvezels. Een grondige reiniging en luchtkwaliteitstesten zijn hiervoor noodzakelijk om te garanderen dat het weer veilig is om het gebied te betreden.

  • Telefoon:
    0477/34.15.53.

  • Leernsesteenweg 234B
    9800 Deinze

© Copyright 2024 - ASBEST GIGANT - Blog