Kan ik zelf asbest verwijderen, of moet ik een professional inhuren

Kan ik zelf asbest verwijderen, of moet ik een professional inhuren

Asbest, een veelbesproken onderwerp in België en daarbuiten, is een materiaal dat wegens haar schadelijke gezondheidseffecten al enkele decennia onder de aandacht van milieuautoriteiten en publiek staat. Het verwijderen van asbest uit gebouwen en woningen is een titanenklus die zorgvuldigheid vereist. Maar kunnen bewoners dit zelfstandig aanpakken, of is het inschakelen van professionals simpelweg een noodzaak? In dit artikel verdiepen we ons in de complexiteit van asbestverwijdering en de richtlijnen die in België gelden.

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomen en die lange, dunne vezels vormen. Deze vezels zijn uiterst sterk en bestand tegen hitte en chemische reacties, wat asbest zeer gewild maakte in verschillende industrieën. Voornamelijk tussen de jaren '40 en '80 werd asbest massaal gebruikt in de bouwindustrie voor isolatie, brandwerend maken van constructies en in materialen als golfplaten, leidingisolatie en vloertegels. Toen later duidelijk werd dat blootstelling aan asbestvezels kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals asbestose, longkanker en mesothelioom, werd het gebruik ervan sterk aan banden gelegd.

In België is het sinds 1998 verboden om asbest te gebruiken, maar veel oudere gebouwen bevatten nog altijd asbesthoudende materialen. Daarom is er wetgeving opgesteld die eigenaren van gebouwen verplicht om asbest op een veilige wijze te laten verwijderen. De vraag of dit zelf gedaan mag worden, hangt af van verschillende factoren.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen om welk type asbest het gaat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest is verwerkt in ander materiaal en komt niet zo snel vrij. Zolang dit soort materiaal vastzit en niet beschadigd is, vormt het minder risico. Niet-hechtgebonden asbest daarentegen is los en kan gemakkelijk vezels in de lucht verspreiden. Dit is meteen ook het gevaarlijkste type. In het geval van niet-hechtgebonden asbest is het absoluut af te raden om dit zelf te verwijderen. De gezondheidsrisico's zijn simpelweg te groot en de kans op verspreiding van de vezels naar de omgeving is te hoog.

Wanneer je overweegt om hechtgebonden asbest zelf te verwijderen, is het belangrijk te beseffen dat er strikte regels gelden. Zo moet de hoeveelheid verwijderd materiaal beperkt blijven en mogen enkel handgereedschappen worden gebruikt om stofverspreiding te voorkomen. Ook moet men beschermende kleding dragen, waaronder een FFP3-masker, handschoenen, een wegwerpoverall, en een veiligheidsbril. Het is essentieel dat de ruimte goed geventileerd wordt en dat restmateriaal zorgvuldig wordt verpakt in speciale asbestzakken om verspreiding te voorkomen.

Echter, zelfs bij hechtgebonden asbest is het nog steeds raadzaam om professionals in te schakelen. Asbestverwijdering is nauwgezet werk waarvoor gespecialiseerde bedrijven zijn opgeleid. Deze experts hebben niet alleen de juiste kennis en materialen, maar ook de vergunningen om asbest te mogen verwijderen en af te voeren. Bovendien kunnen zij na verwijdering een officieel attest afleveren dat bevestigt dat de asbest op een correcte manier is verwijderd, wat van pas kan komen bij de verkoop van een pand.

Het inschakelen van een professionele asbestverwijderaar kan ook financieel interessant zijn. De Vlaamse overheid stimuleert namelijk het verwijderen van asbest door middel van premies en subsidies. Deze financiële tegemoetkomingen kunnen de kosten drukken en maken het inhuren van een professional niet alleen een veilige, maar ook een economische keuze.

Als je toch overweegt om als doe-het-zelver aan de slag te gaan met asbestverwijdering, dan is het van cruciaal belang dat je goed geïnformeerd bent over alle veiligheidsmaatregelen en wettelijke eisen. Verdiep je eerst grondig in de materie, en weeg af of je de risico's en verantwoordelijkheden kunt en wilt dragen. Het is geen schande om toe te geven dat deze klus misschien te hoog gegrepen is voor een amateur, zeker als het gaat om de gezondheid van jezelf en je omgeving.

  • Telefoon:
    0477/34.15.53.

  • Leernsesteenweg 234B
    9800 Deinze

© Copyright 2024 - ASBEST GIGANT - Blog