Wat zijn de belangrijkste misvattingen over asbest die moeten worden aangepakt in de vastgoedsector
Asbest was ooit een populair bouwmateriaal, geprezen om zijn isolerende en brandwerende eigenschappen. Echter, door de jaren heen is duidelijk geworden wat voor een gezondheidsrisico's het kan opleveren. In België, zoals in vele andere landen, is het gebruik van asbest sinds 1998 verboden. Maar in de vastgoedsector bestaan er nog steeds veel misvattingen rond dit materiaal. Deze misvattingen kunnen leiden tot zowel gezondheidsrisico's als juridische complicaties, vooral bij de koop en verkoop van vastgoed.
Een wijdverspreide misvatting is dat asbest alleen voorkomt in oude gebouwen. Hoewel het vaker voorkomt in huizen gebouwd voor 1998, werden sommige producten met asbest zelfs na deze datum nog gebruikt. Dit kan betekenen dat zelfs relatief nieuwere gebouwen asbest bevatten. Verder denken veel mensen dat zolang asbesthoudende materialen niet verstoord worden, er geen gevaar voor gezondheid is. Hoewel het risico kleiner is als het materiaal intact blijft, kunnen alledaagse handelingen of slijtage alsnog asbestvezels loslaten.
Bovendien gaan veel mensen ervan uit dat kleine hoeveelheden asbest onschadelijk zijn. Dit is echter een gevaarlijke aanname, aangezien elke blootstelling aan asbestvezels schadelijk kan zijn voor de gezondheid, met ziektes zoals mesothelioom (een vorm van longkanker) die soms pas decennia na blootstelling optreden. Verder is er het idee dat het verwijderen van asbest altijd een zaak is van volledige sanering. In werkelijkheid kan in sommige gevallen het veilig inpakken en afsluiten van asbesthoudend materiaal een aanvaardbare tijdelijke maatregel zijn totdat sanering plaatsvindt.
Een andere gevaarlijke misvatting is dat asbestverwijdering iets is wat je zelf kunt doen. Vanwege de hoge risico's die gepaard gaan met blootstelling aan asbest is dit strikt gereguleerd. In België moeten bedrijven die asbest verwijderen voldoen aan strenge eisen en werknemers specifiek getraind zijn. Doe-het-zelf asbestverwijdering kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's en stevige boetes.
Het is ook belangrijk te beseffen dat een asbestinventaris onontbeerlijk is bij de verkoop van een pand. Potentiële kopers hebben vaak onrealistische verwachtingen over de kosten en werkzaamheden die gemoeid zijn met de verwijdering van asbest. Een accurate asbestinventarisatie geeft niet alleen inzicht in de aanwezigheid van asbest, maar ook in de conditie ervan en de noodzaak tot verwijdering of beheersing.
Asbest kan daarnaast vaak op onverwachte plaatsen gevonden worden. Het zit niet alleen in golfplaten of isolatiemateriaal, maar kan ook voorkomen in vinyltegels, lijmen, plafondplaten en zelfs in sommige oudere elektrische apparaten. Asbest werd zo breed toegepast vanwege zijn veelzijdigheid en kostenefficiëntie, waardoor het op talloze plekken in gebouwen terug te vinden is.
Tot slot wordt de verantwoordelijkheid voor asbest vaak verkeerd begrepen. Eigenaren van gebouwen zijn verantwoordelijk voor het beheren en, indien nodig, verwijderen van asbest, maar huurders kunnen ook verantwoordelijkheden hebben, voornamelijk om de eigenaar te informeren over mogelijke verstoring van asbesthoudende materialen. Bij de verkoop van een pand speelt asbest bovendien een grote rol in de waardebepaling.
De aanpak van deze misvattingen is essentieel voor de veiligheid van bewoners en de werkers in de bouw- en vastgoedsector. Regelgeving rond asbest in België, inclusief de federale en regionale voorschriften, zijn opgezet met het oog op bescherming van mens en milieu, en het is van groot belang dat deze regels in acht genomen worden. Het is daarom cruciaal dat iedereen die met vastgoed werkt, van makelaars tot ontwikkelaars en van eigenaren tot huurders, goed geïnformeerd is over de omgang met asbest.
Belangrijke stappen in de aanpak van asbest houden dan ook in: het uitvoeren van professionele asbestinventarisaties bij vastgoedtransacties, het inschakelen van gecertificeerde asbestverwijderaars voor saneringswerkzaamheden en het investeren in bewustmakingscampagnes om de kennis over de risico's en regelgeving van asbest te verspreiden.
Informatie over asbest moet duidelijk en toegankelijk zijn voor een breed publiek. Daarom is het belangrijk dat de communicatie rondom dit onderwerp niet alleen accuraat is, maar ook makkelijk te begrijpen. Dit helpt bij het maken van goed geïnformeerde beslissingen als het gaat om de koop, verkoop, en het onderhoud van vastgoed met mogelijke asbestproblematiek.
Er is al veel bereikt in België als het gaat om de aanpak van asbest, maar er blijft dermate veel werk liggen – vooral in het corrigeren van misvattingen en in het streven naar een asbestveilige leefomgeving. Met de juiste kennis en door samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat de vastgoedsector vrij is van de gevaren die asbest met zich meebrengt.
Asbest is een complexe kwestie, en de misvattingen zijn hardnekkig. Maar door middel van duidelijke informatievoorziening en regelgevende kaders kunnen we de risico's van asbest minimaliseren. Als gespecialiseerde journalist is het mijn doel om deze boodschap te blijven uitdragen. Immers, het welzijn van bewoners, werknemers en de gemeenschap staat op het spel. Blijf dus alert op de aanwezigheid van asbest en neem de vereiste maatregelen om een veilige omgang hiermee te verzekeren. Ik zal blijven rapporteren over de ontwikkelingen, en de strijd voortzetten voor een asbestveilig België.